facebook

Rövid távú kiküldetések

A hagyományos, akár évekig tartó kiküldetés mellett egyre inkább teret hódít a rövidebb időre szóló külföldi munkavállalás.

Fél évnél hosszabb, egy évnél rövidebb munkavállalás külföldön – ez a rövid távú kiküldetés definíciója. Az ennél rövidebb idejű kint tartózkodások üzleti utaknak minősülnek (amelyek persze átcsúszhatnak a rövid távú munkavállalások kategóriájába).

Bár vannak veszélyei – például adófizetési buktatók – a cégek szeretik a rövid távú kiküldetéseket. Sőt, értékes stratégiai eszköznek tartják, amely segít megtartani a tehetséges és mobilis dolgozókat – azokat, akiknek a hosszabb kiküldetés már nem felelne meg.

A rövid távú kiküldetések esetében a legtöbben projektalapon szerződnek, illetve a vezetőket képzik tovább ezekkel a fél-egy éves kiküldetésekkel. A munkaadók és a munkavállalók szerint is a legfőbb előnye a rugalmasság: ha elmegy egy munkatárs, akkor rövid távú kiküldetéssel tölthetik be a helyét addig, amíg eldöntik, mi legyen a pozíciójával.

Néhány jó tanács a rövidtávú kiküldetésekhez:

  • Tisztázzuk,hogy mi a kiküldetés célja. Van egy távoli ügyfelünk, akinek pont egy adott munkavállalónkra van szüksége? Vagy egy dolgozónk képességfejlesztése a célunk? Olyan cég vagyunk, akinek több dolgozója is máshol, külföldi ügyfeleknél dolgozik? Bármi is legyen a cél, hangoljuk össze a munkavállaló céljait a vállalat érdekeivel.
  • Adófizetési kötelezettség: a folyton változó szabályok miatt jól, ha tisztában vagyunk a ránk vonatkozó szabályokkal. Így biztos nem büntetésre kell kifizetnünk a nyereséget, és nem kerülünk feketelistára.
  • Segítsünk a munkavállalónak! Jó, ha tanácsot ad neki valaki, hogyan kezelje a kiküldetésért kapott juttatást, különösen, ha fix összegben állapodunk meg vele. Emellett ne felejtsünk el visszafizetési megállapodást sem kötni: ha hamarabb hazajön a munkavállaló, a kiküldetési díjat vagy egy részét vissza kell fizetnie.
  • Tartsuk számon a kiküldött munkavállalókat. Így nem lesznek rejtett expatok a vállalatunknál – és elkerülhetjük az ezzel járó kellemetlen meglepetéseket, büntetéseket is.

Címkék: kiküldetésshort term assignment,