facebook

Te adsz lehetőséget a beilleszkedésre?

Belegondoltál már abba, hogy egy külföldi munkatársad mennyi idő alatt tanulja meg, hogy milyen ügyben hova forduljon, mit hol talál a városban, milyen kötelezettségei vannak…?

A legtöbb cégnél időt és energiát fektetnek abba, hogy az új kollégák megtanulják: milyen ügyben kihez fordulhatnak, mit hol találnak …stb. a cégen belül! Külön kialakított tréning időszak áll rendelkezésükre, amikor egy betanító személy ad információt minden kérdésről.

Vajon elegendő egy újonnan jött külföldi kollégának a kiegyensúlyozott élethez, a beilleszkedéshez, ha megismeri a cég belső életét?

Valószínűleg nem, hiszen akárhogy is a napja nagy részét az irodában tölti, a cégen kívül is van élet, amibe bele kell tanulni!

Hiszen ugyanúgy, ahogy a cégen belül: amennyiben nem hatékony a betanulás, még egy év múlva is kérdés lesz számára, ami másoknak alapvető. Így egy áttelepülésnél is nagyon fontos, hogy amennyiben a beilleszkedés nem történik meg 100 %-osan és probléma mentesen, ha még egy év múlva is gondot jelent neki egy csekket befizetnie és egy tértivevényes levelet átvennie, úgy nem várhatod kollégádtól, hogy maximálisan hozza a formáját a munkában és önfeledten bulizzon a céges összejöveteleken!

A megoldás:

 Egy hatékony orientation túra, városbemutatás és beilleszkedési program az egész család számára még az állásajánlat elfogadása előtt.

Mik a hatékonyság legfőbb eszközei?

1. Felkészülés

 A beilleszkedést segítendő össze kell gyűjteni mik azok a legfontosabb információk, melyekkel új munkatársadnak rendelkeznie kell!

Ismerje a számára fontos munkatárakat, partnereket!

Ismerje meg új otthonát, a várost, amelyben lakni fog: kit, mit hol talál?

2. Kérdéssor összeállítása

Az adott egyénhez igazodva olyan kérdéseket kell keresni, amelyek elvezetik munkatársadat az új információkhoz!

Ezeknek a kérdéseknek érdekesnek kell lennie, és célratörőnek kell lennie!

3. Város megismerése

Elengedhetetlen egy újonnan idecsöppent külföldi hatékony beilleszkedéséhez, hogy saját szemével lássa, mit hol talál? Nem a Hősök terét és a Budai Várat, (persze azt is, ha még nem látta), hanem az itteni életéhez kapcsolódó legfontosabb helyeket.

Különös hangsúly van a személyes megtapasztaláson, hiszen az Interneten vagy újságokból is találhat valaki 50 fodrászt, éttermet vagy baby-sittert, aki beszél angolul. Azonban mind az ötven között van valami különbség, ami az egyén számára fontos lesz, így a személyes benyomások, az érzelmi töltet elengedhetetlen részei az „orientálódásnak”.

4. Kulturális tréning

Van, aki komolyabban veszi, de legtöbben kihagyják ezt a nagyon fontos elemet, a kulturális tréninget.Pedig hiába globalizálódik a világunk, a kulturális különbségek akkor is megmaradnak. És ahogy neked is nehezedre esne megérteni, ha például görögországi főnököd valamire rábólintana, aztán kérdőre vonna, hogy miért csináltad úgy, amikor ő jelezte, hogy nem?!, úgy az idetelepülő külföldieknek is nehéz megszokni pár, számunkra egyértelmű dolgot.

 Miért nem ugyanolyan áron fuvarozzák őt a taxisok, amikor ugyanabban a városban vagyunk, ugyanolyan távot megy? Miért pakolják ki az emberek a használt holmijukat az utcára a többi ember szeme láttára és miért viszik el a többiek? Miért kell a biciklire lakatot tenni, hacsak a boltba ugrik be? Miért nem illik az utcán köpködni? Miért lehet az utcán dohányozni? És sorolhatnánk a kérdéseket, amelyek néha viccesnek tűnnek, a munkatársaid életében viszont komoly kérdőjelek ezek.

5. Család beillesztése

Ahogy már levelemben példát is hoztam rá, a család, a feleség nagyon erős befolyásoló tényező a relokáció terén IS. Nagyon sok múlik a feleség hangulatán, érzelmein. Pozitív, hajtóerő is lehet, amennyiben megszereti a várost, az országot, de erős visszahúzóvá is válhat, ha nem érzi jól magát. Ezt pedig kierőszakolni nem lehet, de befolyásolni igen!

Hasznos, ha a feleség már a kezdeti körülnézések alkalmával férjével tart, és ő is kap egy olyan városképet, ahol minden számára fontos dolog elérhető, legyen az egy munkalehetőség, vagy vásárlási, szórakozási lehetőség, társasági élet, iskola, óvoda, bármi. A lényeg, hogy az ő szükségletei is ki legyenek elégítve, hiszen csak így lehetséges a könnyű és „fájdalommentes” relokáció.

6. Nyelvtanfolyam

Amikor már úgy érzed, munkatársad elfogadta új lakóhelyét, és megtalálta magát az idegen környezetben, nagyon hasznos pluszt jelenthet egy magyar nyelvkurzus. Vannak cégek, akik támogatják a nyelvtanulást, de ahol nem, ott is sokszor önállóan is igény van rá. Ezzel külföldi kollégád jelentős előnyt szerez személyes kapcsolatok kialakításához és magabiztosságot kultúránk megértéséhez.

Akár már egy alapszókinccsel is közelebb tud jutni munkatársaihoz, amivel céged hatékonyságát és fejlődését is elősegíti!

Amennyiben érdekelnek programjaink, ITT jelezheted igényeidet!

Címkék: kulturális tréningrelocationkülföldiek beillesztéseáttelepülésorientation,